Вдигането на данъците е опасна мярка, според анализаторите. По-висока минимална работна

...
Вдигането на данъците е опасна мярка, според анализаторите. По-висока минимална работна
Коментари Харесай

Вдигането на данъците е опасна мярка, според анализаторите

Вдигането на налозите е рискова мярка, съгласно анализаторите. По-висока минимална работна заплата, по-ниска инфлация в края на идната година и растеж на стопанската система планува Асен Василев за идващите 12 месеца. Във финансовата рамка са планувани и повече финансови разноски, които да финансират поправки и инфраструктурни планове.

Според експертите мерките, заложени в бюджета, са противоречиви.

" Няма политика, това са някакви проекти, някакви странни хрумвания, събирани през годините, които в този момент ще се осъществят ", коментира бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

Вдигането на налозите за бизнеса е една от главните тематики в новата финансова рамка. Това обаче крие опасности.

" Много ръкопляскат и си мислят, че ще вземат едни пари, а в действителност това ще натовари бизнеса. Ти си подриваш конкуренцията, което беше едно от най-хубавите неща ", счита Дацов.

Като неефективна мярка дефинира новите налози и финансовият анализатор Левон Хампарцумян.

" Част от тези нови налози няма да имат резултат, тъй като ще харчим повече за поддръжка. " Бонус-донос " е глупава мярка, приходът ще бъде беден ", прогнозира Хампарцумян.

Бюджетът ще нанесе и политическа вреда върху държавното управление, считат специалистите.

" Ако погледнем политически, това основава неудобства, тъй като ще излезе, че имат неуспех в събираемостта, а те настояват противоположното ", уточни Дацов.

Бюджет 2024 следва да бъде прегледан от Съвета за тристранно съдействие, както и от партиите в Народното събрание, преди да влезе публично за разискване в Народното събрание, съобщи Bulgaria ON AIR. Асен Василев планува това да се случи на 22 ноември, с цел да може новата финансова рамка да влезе в действие от първи януари.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР